02128421030

اعتماد به نفس

در مقالات مدرسین 2023 01/31

اعتماد به نفس یک منبع روانشناختی گران‌بها و به طور کلی یک عامل بسیار مثبت در زندگی است و با موفقیت، روابط خوب و رضایت ارتباط دارد. داشتن اعتماد کم به خود، می‌تواند افراد را به سمت افسردگی، کوتاه آمدن از توانایی‌های خود و یا تحمل روابط و موقعیت‌های بد سوق دهد.

اعتماد به نفس و عزت نفس، همیشه با هم هم‌خوانی ندارند. به طور خاص، ممکن است خودباوری زیادی  داشته باشید، در حالی که از عزت نفس پایینی برخوردار باشید. به عنوان مثال، در بسیاری از مجریان و افراد مشهور، که می‌توانند در مقابل هزاران نفر برنامه اجرا کنند، اما سپس به خود با مواد مخدر آسیب می‌رسانند و حتی خودشان را می‌کشند.

«عزت» در لاتین به معنای «ارزیابی کردن، ارزش‌گذاری کردن، وزن کردن و برآورد کردن» است. بیش از آن، این چارچوبی است که ما از طریق آن فکر می‌کنیم، احساس می‌کنیم و عمل می‌کنیم و رابطه خود را با خود، دیگران و جهان منعکس و تعیین می‌کنیم.

آنها قادر به سرمایه‌گذاری کامل خود در پروژه‌ها و افراد هستند زیرا از شکست یا طرد شدن نمی‌ترسند. مطمئنا آنها صدمه دیده و ناامید شده‌اند، اما عقب‌نشینی‌های آن‌ها نه آسیب می‌زند و نه مایوس می‌کند.

اگر اعتماد به نفس پایین داشته باشیم چه می‌شود؟

عدم اعتماد به نفس می‌تواند مردم را به دلیل ترس از شکست یا خجالت، از فرصت‌های جدید (مانند موقعیت کاری یا رابطه عاشقانه جدید) دور کند.

همین عوامل سبب می‌شوند تا افراد با اعتماد به نفس کم، در برقراری ارتباط با جنس مخالف، پیشرفت شغلی و تحصیلی، انتخاب همسر، دوست‌یابی و … دچار مشکل شوند.

دلایلی که ممکن است فردی اعتماد به نفس پایین داشته باشد 

برخی از موادی که میزان اعتماد به نفس فرد را تعیین می‌کنند شامل موارد زیر می‌شوند:


ژنتیک

خلق و خو

زمینه فرهنگی

 تجارب اولیه زندگی

 سبک فرزندپروری

ضربه قبلی

تجربیات کودکی

اگرچه این عناصر به طور کلی از کنترل ما خارج هستند، اما روش‌های زیادی برای کسب خودباوری در طول زندگی وجود دارد.


نظرات (0)